Boekhouden: hoe pak je dat aan?

Als je beschikt over een eigen bedrijf, is het van belang dat je je zaakjes op orde hebt. Hier komt onvermijdelijk ook boekhouden bij kijken. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit uit te besteden, maar misschien doe je dit soort klusjes liever zelf (of heb je er simpelweg het geld niet voor). Het bijhouden van je boekhouding geeft veel rust en biedt bovendien een mooi overzicht van je cijfers. In dit artikel vind je een aantal tips voor een goede boekhouding.

Online boekhouden

Er bestaan verschillende apps en andere online software waarmee je je bonnen kunt digitaliseren. Op die manier raak je je bonnetjes niet kwijt en heb je tegelijkertijd een handig overzicht. Er bestaan ook apps waarmee je je bankrekening je boekhouding kunt laten doen. Verder vind je overal op internet handige en overzichtelijke templates. Zorg dat je alle bestanden en overzichten goed terug kunt vinden, zoals facturen, kasboek, offertes, contracten en je urenregistratie. Het is dan ook handig om op factuurdatum te werken, zoals bij je btw-aangifte en je inkomstenbelasting. 

Maandelijkse check

Check maandelijks hoe je ervoor staat. Kun je alles nog overzichtelijk terugvinden? Zorg er ook voor dat je alle facturen en bonnen zo snel mogelijk verwerkt. Plan bovendien momentjes in waarop je kunt checken of klanten al betaald hebben. Vervolgens kun je ze een herinnering sturen om alsnog te betalen, als ze dit nog niet hebben gedaan.

Zelf aan de slag

Je zou er dus voor kunnen kiezen om zelf aan de slag te gaan met je administratie. Heb je geen idee hoe? Er bestaan verschillende websites op het internet die je kunnen voorzien van handige tips. Als je er niet uit lijkt te komen, kun je er ook voor kiezen om een cursus boekhouden te gaan volgen. Klik hier voor meer informatie. Uiteraard kun je je boekhouding ook uitbesteden, als je bijvoorbeeld geen tijd hebt om dit zelf te doen.