Onderschat het nut van de schoorsteenveger niet

Het onderhoud aan open haard, schouw en schoorsteen kan het beste worden uitbesteed aan een schoorsteenveger. Door een specialist het werk te laten doen, verklein je de kans op een schoorsteenbrand. En het gevaar daarvan moet niet worden onderschat. In Nederland alleen al vinden er per jaar gemiddeld rond de 2000 schoorsteenbranden plaats. Het merendeel daarvan had gemakkelijk voorkomen kunnen worden, namelijk door het goed laten reinigingen van de schouw en het rookkanaal van de schoorsteen.

Waarom is een schone schoorsteen belangrijk?

Een schoorsteen is natuurlijk nooit brandschoon. Zeker in de wintermaanden, als de open haard lekker doorbrandt, vormen zich roetdeeltjes in het rookkanaal. Door de opeenstapeling van dit soort roetdeeltjes, die aan de kanten blijven hangen, verkleint het rookkanaal. Door een kleiner rookkanaal kan vanzelfsprekend steeds minder rook. De rook blijft een uitweg zoeken en zal, bij een schoorsteen die geheel of voor het grootste gedeelte dicht zit, weer in de woning terechtkomen. Met alle gevolgen van dien. Want niet alleen is er dus kans op een schoorsteenbrand, ook de gevaren van koolmonoxidevergiftiging liggen op de loer. Het is dus essentieel om de schoorsteen te laten reinigen, het liefst door een ervaren schoorsteenveger of een erkend reinigingsbedrijf dat gespecialiseerd is in rookkanalen.

Een keer per jaar

Er is in principe geen veegplicht, dus de overheid verplicht je niet om je schoorsteen te vegen. Stook je niet iedere dag, of gebruik je de open haard alleen als sfeerhaard? Dan wordt geadviseerd om toch minimaal een keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Bij intensiever gebruik, dus als de open haard je enige verwarming is, dan zul je de schoorsteenveger toch zeker wel twee keer per jaar moeten laten komen. Het is verstandig om de schoorsteen in het najaar te laten reinigen. Immers, in de winter weet je zeker dat je meer zult stoken en is de kans op een verstopt rookkanaal groter. Door vooraf de schoorsteen al te laten vegen, voorkom je dat je tijdens het stoken in de winter, op problemen stuit. Vergeet bij het vegen van de schoorsteen ook het reinigen van de schouw niet. De meeste schoorsteenvegers kun je ook inhuren als schouwveger.

Tips om de schoorsteen schoon te houden

Op een juiste manier stoken, kan helpen het rookkanaal redelijk schoon te houden. Er zijn veel verschillende tips en trucs om dit te doen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je altijd goed droog hout gebruikt als je de kachel aanmaakt en dat je verbrande restjes regelmatig uit de schouw veegt. Ook is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht is in de ruimte waar wordt gestookt. Het goed onderhouden en schoonhouden van de schoorsteen en de schouw is belangrijk, want mocht het toch fout gaan, dan heb je kans dat de verzekering de schade niet dekt als blijkt dat de schoorsteen al geruime tijd niet goed is gereinigd, waardoor er sprake is van achterstallig onderhoud.