De prijzen van een spanplafond vergeleken met andere plafonds

Er zijn verschillende manieren om een plafond af te werken en al deze verschillende soorten plafonds hebben ook verschillende prijzen. Meestal hangt het van het aantal vierkante meters af, hoeveel je totaal betaalt voor het laten aanbrengen van een nieuw plafond. Daarin verschillende de diverse soorten plafonds niet van elkaar. In de wijze van aanbrengen en ook in het te gebruiken materiaal, zijn er daarentegen wel degelijk verschillen. Evenals het onderhoud en de levensduur van de verschillende plafonds, die zijn ook anders.

Lang plezier voor relatief weinig geld

Als je het hebt over een spanplafond, kies je voor een onderhoudsarm plafond dat in principe snel kan worden aangebracht. Normaal gesproken zit het spanplafond er binnen één dag in. Dat betekent dat ook het in de prijs berekende uurloon van degene die het plafond komt aanbrengen, lager uitvalt. Spanplafonds zijn laag in onderhoud, simpel schoon te houden en gemakkelijk over te verven. Ze gaan lang mee, waardoor de aanschafprijs relatief laag is. Die aanschafprijs zit tussen de zeventig en honderd euro per vierkante meter en is zeer concurrerend ten opzichte van prijzen per vierkante meter voor bijvoorbeeld gestucte plafonds of plafonds die met spac worden gespoten.

Prijzen zijn inclusief montage

De genoemde prijs van tussen de zeventig en honderd euro per vierkante meter is inclusief het materiaal dat wordt gebruikt en het werkloon. Qua materiaal moet je voor een spanplafond onder meer denken aan de bevestigingslatten die aan het oude plafond worden vastgemaakt, de profielen waar het spandoek aan wordt bevestigd en natuurlijk het spandoek zelf. Dit doek is er in verschillende soorten en kleuren. Het traditionele witte spanplafond zal iets goedkoper uitvallen dan de variant in kleur of in een decoratieve print. Het is zeker verstandig om te kiezen voor geïmpregneerd doek, dit vanwege de brandveiligheid.

Zelf monteren of kiezen voor montage

Natuurlijk lijkt het op het eerste gezicht goedkoper om het spanplafond zelf te monteren. Het scheelt immers uurloon en wellicht ook voorrijkosten. Maar wil je een goed gemonteerd en strak gespannen plafond hebben, waar je nog jaren met plezier naar kunt kijken en van genieten, dan verdient het toch de aanbeveling te kiezen voor professionele montage.