Wat te doen als je kat een moeilijke eter is?

Katten blijven bijzondere wezens. Niet alleen in hun doen en laten maar ook zeker wat betreft hun voerkeuze. De ene dag lijken ze het voer wat je voor ze neer zet heerlijk te vinden terwijl ze er de dag erna hun neus voor optrekken. Ook is er geen peil aan vast te knopen of ze nu liever brokjes hebben of toch zacht voer. En laten we al helemaal niet beginnen over de verschillende merken op de markt. Heb je net een van de duurste zakken in huis gehaald, eet je kat liever euroshopper brokjes en vice versa. Heb jij een moeilijke eter in huis en kan je wel wat tips gebruiken? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet!

Geur

Katten hebben een hele gevoelige neus. Hun reukvermogen is zo goed ontwikkeld dat ze geuren tot wel 4 á 5 keer beter kunnen waarnemen dan dat een mens dat kan. Ook niet zo gek dus dat een kat zijn neus achterna gaat. Dit is tenslotte is zeer goed ontwikkeld zintuig. Dit zintuig vertelt de kat wat ze wel kunnen maar ook wat beter niet. Een kat kan namelijk zichzelf namelijk zeer slecht ontgiften. Iets wat dus niet lekker ruikt zal waarschijnlijk ook niet goed zijn voor zijn lichaam. Het zal schadelijke stoffen bevatten die het lichaam niet kan afbreken waardoor het diertje ernstig ziek kan worden. Hiervoor behoedt hij zichzelf en eet die alleen voedsel dan lekker ruikt. Let daarom eens op de geur van het kattenvoer dat je koopt. Heeft het een lekkere geur of is het misschien zelfs geurloos. Dit kan al een groot verschil maken.

Vers

In tegenstelling tot heden eten katten in het wild alleen maar vers voedsel. Voedsel dat oud is bevat vaak een stuk meer schadelijke stoffen. We begrijpen uiteraard dat je niet iedere paar uur een muis gaat vangen voor je kat maar probeer het voer wel zo ver mogelijk te houden. Sluit de bakken waar het voer in zit goed af en verdeel het liever over verschillende bakken zodat ze minder vaak open hoeven. Hierdoor komt er minder zuurstof bij wat ervoor zorgt dat het voer langer vers blijft. Ook kan je kat het fijn vinden als je het natvoer opwarmt. Natvoer zetten we vaak in de koelkast om het langer goed te houden maar hierdoor wat het wel koud. Vers voedsel uit de natuur heeft altijd een temperatuur van rond de 37 graden. Opgewarmd natvoer zal hem daar dus aan doen denken.

Water apart

Zet jij altijd de waterbak naast de voerbak neer? Probeer ze eens van elkaar te scheiden. In de natuur drinken en eten katten ook nooit op dezelfde plek. Ze eten en vaak op hun doorreis drinken ze wat als ze lang een watertje of beekje komen. Probeer in huis een soortgelijke situatie te creëren. Wedden dat je kat een makkelijkere eter gaat worden!